ОАЕ ни даде 15 тона медицински консумативи, ние изпратихме 32 тона храна

0

България получи 15 тона медицински консумативи от ОАЕ в замяна на изпратена храна, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Мутафчийски.

Две български фирми, произвеждащи храна за своя сметка са транспортирали до Емирствата  32 тона продукти. Българската държава не е заплатила нито лев, всичко е поето от частния бизнес.  ОАЕ са изпратили маски, предпазни ръкавици, дезинфектанти и защитни костюми за българските медици.

„Вчера и онзи ден в България са постъпили 15 хиляди дози лекарство за хиляда пациента хидроксихлорикин. Имаме съществени запаси от лекарства, над 16 хил. души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение“, допълни началникът на Оперативния щаб.

Този жест на солидарност и подкрепа е в резултат на добрите бизнес контакти, които бяха създадени между България и ОАЕ в сферата на храните през последните две години, в съответствие със задълбочаването на стратегическото сътрудничество между двете страни и диалога на високо ниво между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед. За да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, на международното летище в Абу Даби беше министърът на икономиката Емил Караниколов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече