Обвиняем по делото за потъналия кораб „Хера“ се издирва в Китай

0

Варненският окръжен съд даде ход на разпоредителното заседание за потъването на кораба „Хера“, при което загинаха 17 български и двама украински моряци, но спря наказателното производство, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

Инцидентът се случва на 13 февруари 2004 г. на около 14 км от северния вход на „Босфора“, при изключително лоши метеорологични условия.

Разследването продължи 15 години, досъдебното производство набъбна до 15 314 страници, събрани в 111 тома. Направените разноски по него възлизат на над 137 766 лева. Привлечени като свидетели по делото са 129 души, като 21 са чуждестранни граждани (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). 17 вещите лица изготвили експертизи.

За първи път обвинителният акт е внесен в Софийски градски съд през 2019 г. През декември същата година, производството е прекратено и изпратено по подсъдност на Варненския окръжен съд, тъй като двамата обвиняеми са от града.

Съдът насрочва няколко разпоредителни заседания, но връща делото на прокуратурата за отстраняване на нарушения.

Оказва се, че на досъдебното производство не са били издирени всички близки на загиналите, за да бъдат уведомени за правото им да участват в съдебния процес, което е ограничило правата им.

Това е съществено нарушение на процесуалните правила и пречка да бъде даден ход на делото по същество. Въпреки че не е в задълженията му, Окръжен съд – Варна полага значителни усилия да влезе във връзка с потърпевшите.

Чрез съдебни поръчки изпратени до Украйна част от тях са издирени. Други поръчки се връщат неизпълнени, тъй като близките на загиналите моряци живеят в град Херсон, където в момента се водят военни действия.

Петчленният съдебен състав прие, че тяхното издирване и призоваване е невъзможно.

Като обвиняеми, прокуратурата привлича двама души. Милен Б., генерален директор и ръководител „Експлоатация“ на фирмата „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД, менажирала „Хера“, той умира през април 2020 г.

Другият обвиняем е техническият директор и ръководител „Морски операции“ във фирмата – 71-годишният Стефчо М. Съдът установил, че той е напуснал България на 26 юни 2019 год. и към настоящия момент няма данни за неговото завръщане.

Последно разговарял с адвоката си в началото на 2020 г., в разгара на ковид пандемията. Заявил, че иска да участва в делото, но се намирал в Китай и заради ограниченията, не можел да напусне страната.
След това, защитникът и близките му загубили контакт с него. Обявен е за общодържавно и за международно издирване, като към настоящия момент няма данни за неговото местонахождение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече