Общинар от Стара Загора изхвърча заради присъда за купуване на гласове

0

Единодушно и без дебати членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора прекратиха предсрочно правомощията на Янко Янков като общински съветник.

Причината за това е влязла в сила присъда на последна инстанция. Документите от Върховния касационен съд са пристигнали в комисията и са разгледани на заседанието днес, въз основа на което бе взето и решението, коментира Теодора Крумова, председател на избирателната комисия.

Янков ще бъде освободен от длъжност с влизането на сила на решението от утре. По-рано днес общинският съветник обяви, че сам ще подаде оставка. Документи за това обаче не са постъпвали в комисията, обясни Теодора Крумова.

На следващото заседание на общинския съвет в Стара Загора на мястото на Янков ще положи клетва като съветник следващият в листата на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“.

Припомняме, с решение от 18.03.2024 г. на Върховен касационен съд на общинския съветник на Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 години с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. за купуване на гласове в проведените през 2019 г. избори за общински съветници и кмет на Стара Загора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече