Окончателно: Комисарите в КЕВР остават само 5

0

Народното събрание прие окончателно на второ четене промените в Закона за енергетиката след близо пет часа дебати в пленарната зала. Те засягат промени в КЕВР: нейния състав, членове, стаж, критерии.

Спор предизвика разширяването на дефинициите на легалните термини „стаж в областта на енергетиката“ и „стаж в областта на водоснабдяването и канализацията“. Според гласуваните изменения, като такъв се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани в друга държава членка. Така за стаж в енергетиката ще се приема и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързано с енергийния сектор.

В заключителните разпоредби е записано, че с влизането на законопроекта в сила се прекратяват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в областта на икономиката. Освен това, в деня, в който влезе в сила, чрез жребий се прекратява мандатът на двама от членовете на КЕВР със стаж в областта на енергетиката.


Жребият се провежда в Народното събрание,

между членовете на комисията със стаж в областта на енергетиката, чийто мандат не е изтекъл, по правила, приети от комисията по енергетика, гласува парламентът.

Не пипайте КЕВР, не махайте юриста, не пипайте икономиста, призова Рамадан Аталай от ДПС. По думите му, е неприемливо и не е работа на премиера снощи от парламентарната трибуна да обяви, че ще намали цената на тока. Според депутата целта на управляващите е да се „наместят“ в КЕВР, за да може, когато Кирил Петков каже да се намали цената на тока, да го направят.

„Голям рев за Ремзи Осман, който в момента е член на комисията“, репликира го председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Въвеждате норма, която е конкретно насочена към двама от членовете на комисията, коментира Росица Кирова от ГЕРБ-СДС. Колегата й Тома Биков /ПГ на „ГЕРБ-СДС“/ посочи, че критериите за предлагане на членове са силно занижени, и това, според него, е така, защото кандидатът на управляващите може би не отговаря на сегашните изисквания. Депутатът увери, че ГЕРБ никога не са искали и не са имали свои представители в КЕВР, защото политически е неизгодно, тъй като това е органът, който вдига или намалява цената на водата и на тока.

Вие ли ще говорите за занижаване изискванията за стажа, когато през лятото на 2020 г. ГЕРБ занижи критериите, опонира му Ива Митева от ИТН.


Тук е ясно на какви правила трябва да отговарят кандидатите,

ще се гледат и в комисия, добави тя.

НС прие предсрочно да се прекратяват правомощията на член на комисията при фактическа невъзможност да изпълнява повече от три месеца задълженията си вместо досегашните шест.

Решенията в състава „Енергетика“ се приемат с мнозинство от членовете, от които поне един е със стаж в енергетиката, прие също НС.

В хода на дебата Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че енергийната комисия вчера е отхвърлила предложението им молитвените домове да се приравнят с битовите потребители и да бъдат прехвърлени към регулирания пазар. Мислите как да сменим членовете на КЕВР, а не как да помогнем на молитвените домове, общините, посочи той. ПГ на „ГЕРБ-СДС“ е подготвила и ще внесе днес проект на решение за компенсация за общини, общински предприятия, болници, училища, молитвени домове заради високите цени на тока, съобщи депутатът.

От ГЕРБ-СДС отново атакуваха намаляването броя на комисарите и заявиха, че това ще понижи ефективността на КЕВР. В отговор Виктория Василева от ИТН


припомни за милиардите загуби, инкасирани от НЕК и от „Топлофикация-София“,


които, според нея, са резултат според нея на грешни решения на регулатора.

По време на дебатите депутати от различните парламентарни групи влязоха в спор колко са общините в страната, принудени да въведат режим на уличното осветление, заради високите сметки за ток.

Законът влиза в сила от обнародването му в „Държавен вестник“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече