ОПГ контролира МОСВ: Мачкат данъчни да потулят скрап-измами, струващи 240 млн. на бюджета (ВТОРА ЧАСТ)

0

Организирана престъпна група бизнесмени, които управляват четири фирми, занимаващи се със скрап, контролира Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на Юлиян Попов със „златна далавера“, от която печелят малцина, а бюджетът губи по 87 милиона лева на година, както Narod.bg съобщи.

Източникът на медията от върховете на властта призна, че схемата в момента се проверява от НАП, но върху данъчните се упражнява непосилен натиск в опит да се прикрие цялата щета за бюджета, която е за над 240 милиона лева.

ДАЛАВЕРАТА

Вече е ясно, че близо 87 милиона лева се събират всяка година от екотакси. Размерът на този вид такса е средно от 120 до 400 лева в масовия случай за регистрацията на МПС в страната.

Парите се заплащат като условие за приемане на документите в КАТ за регистрация на МПС. Съгласно Закона за управление на отпадъците сумите от екотаксите служат за разкомплектоването и обезвреждането на автомобилите, излезли от експлоатация.

И сега важното – над 95% от тези екотакси се разпределят между няколко частни дружества без държавно или общинско участие в тях, при това авансово, като се използват, поне според обявеното, за бъдещо рециклиране на излезли от употреба моторни превозни средства.

Дружествата, притежаващи лиценз за извършване на въпросната дейност, са едва четири:

1.        „БЪЛГАРСКА РЕЦИКЛИРАЩА КОМПАНИЯ“ АД

2.        „АУТОРЕК“ АД

3.        „БЪЛГАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА АВТОМОБИЛИ“ АД

4.        „АВТОЕКОПРОДЖЕКТ“ АД

Дружествата са регистрирани по Търговския закон, което им дава право на търговска тайна и поражда въпроси относно прозрачността при разходване на събраните приходи от т.нар. „екотакси“.

Същевременно елементарна проверка на декларираните от тях данни, ясно показва, че е налице фиктивна дейност.

НАП би могла без усилие да установи, че реално не съществуват лицата, от които се твърди, че са закупени излезлите от употреба МПС, тъй като самите лица дължат данък за получените суми.

Лесна би била и проверка на регистрационните табели на отчетените за рециклиране МПС и съответствието им с рамата на автомобила за избягване на отчитане на повече от един регистрационен номер, съответстващ на една рама.

Особено интересни биха били фактите от едноседмична проверка в реално време на процеса по рециклиране на тежкотоварни МПС и автобуси и техния произход, но по неясни причини, такава не се прави.

Физическият мониторинг на площадките за разкомплектоване за реално проследяване на извършените дейности би доказал изнесената от Съюза на международните превозвачи информация, че дейността по рециклиране на МПС от категории М2, Н2, Н2, МЗ е изцяло фиктивна.

Според декларираните данни в рамките на тези площадки следва да се рециклират повече от 110 броя МПС дневно, в случай, че на площадката работи без почивен ден, дори на Коледа. Значителна част от тези МПС са тежкотоварни, чиято приблизителна стройност е 20 000 000 лева годишно.

За поредна година дружествата не са подали своите годишни финансови отчети в оказаните от закона срокове. С 2022 годините без подадени отчети стават вече 3 при усвоени повече от 240 000 000 лева. В същото време МОСВ всячески крие информация за шокиращата далавера.

Към момента тече проверка от НАП в София и Бургас по повод множество подадени сигнали. Упражнява се, обаче, безпрецедентен натиск върху проверяващите в опит да се прикрие далаверата за над 240 милиона за последните три години, разкри перфектно запознатият с престъплението информатор на Narod.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече