Опера в Летния театър  – Варна 2024 в годината на Пучини

0

В годината, когато светът чества Пучини, Държавна опера Варна поставя заглавията на великия композитор във фокуса на XV издание на Опера в Летния театър 2024. Фестивалът, част от 77-мия творчески сезон на Варненската опера, ще предложи на публиката двайсет спектакъла с осем премиерни заглавия. И през този сезон отправна точка са тематичното и жанрово многообразие, както и амбицията варненската публика и гостите на града да се срещат със звезди от световна величина в спектакли на най-високо ниво.

Опера в Летния театър започва на 15 юни с традиционния гала концерт, този път посветен на творчеството на Джакомо Пучини и Рихард Щраус по случай годишнините на композиторите, със специалното участие на оперната прима Александрина Пендачанска, под диригентската палка на маестро Григор Паликаров.

Грандиозната балетна премиера на сезона – „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ (19.06) е необикновен спектакъл, който се поставя за първи път в България. Хореографската възстановка на Сергей Бобров съживява забравения за почти два века балет на Цезар Пуни и Жул Перо и събира на сцената 60 балетисти, като разказва историята за любовта между художник и разбойничка не само с красив танц, а и със специален език на жестовете. Голямата изненада за зрителите е тройният финал на балета.

Обединени от мотива „100 години Пучини“, в лятната програма присъстват най-вълнуващите творби на гения. Продължава творческата колаборация на Варненската опера с Националната опера и балет на Албания в съвместна реализация на Триптиха от едноактни опери на Пучини – постановка на Пучиниевия фестивал Торе дел Лаго (26.06), както и на „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс (23.07) и „Бохеми“ с участието на световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова (6.07). В две Пучиниеви роли изключителната Соня Йончева ще се срещне с публиката през август като Мими от „Бохеми“ (6.08) и Чо-Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“ (10.08). На оперните диви ще партнират тенорите Антонио Гандиа и Рикардо Маси.

На голяма сцена прави премиерата си за България хитовият мюзикъл „Дух“ (17.07, 28.08), създаден по едноименния холивудски филм. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана в много интересна сценична визия, от отлични певци, с неповторимото присъствие на Милица Гладнишка. В кросоувър концертите на Опера в Летния театър ще оживее музиката от най-добрите холивудски филми (28.06), а песните на рок легендите Pink Floyd (22.08) и Queen (27.08) ще звучат в съпровод на симфоничен оркестър, дирижирани от Роберто Молинели. Хореографът Сабрина Боско ще пренесе зрителите отвъд океана с премиерния балетен спектакъл „Нощ в Ню Йорк“ (17.08). В афиша са и любимите „Българи от старо време“ на Ники Априлов (13.08) и „Летящият холандец“ на Вера Немирова (11.07). Заключителната оперна гала на 30 август с диригент Диан Чобанов е с участието на солистката на Виенската опера Светлина Стоянова – най-младата българска световна звезда ще се представи за първи път във Варна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече