Отиде си тенорът Румен Дойков

0

Почина големият български тенор Румен Дойков, съобщиха негови близки в социалните мрежи. На 71 години си е тръгнал оттук изпълнителят на повече от 50 централни тенорови партии с над 30-годишна кариера на три континента, стана ясно от публикация във фейсбук на музикалния критик Димитър Сотиров.

„Професионалист, приятел и преди всичко Човек! Огласяше години наред пред пълни зали, с участието на оперни величия – колоси – Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Николай Гяуров и много, много други големи светила в областта на оперното изкуство у нас“, казват приятели на Румен Дойков.

Тенорът дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от „Хофманови разкази“ на Офенбах през 1979 г. За близо 30- годишната си активна творческа кариера Румен Дойков е натрупал солиден репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които емблематични за певеца са ролите на Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гастролира с голям успех в различни страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самостоятелно и като солист на Националната опера.

Изпълнява почти всичко от лирико-драматичния репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които: Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро, Херцога, Алфред, Енцо и много други.

През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта „Аида“, който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. През 1995 г. участва в мегаспектакли „Аида“ на открито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в „Аида“ – Опера на площада – в София.

През 1995 г. постига своеобразен рекорд в Холандия, където участва в 43 спектакъла на операта „Аида“ за 46 дни – постижение, достойно за рекордите на Гинес и рекорд, ненадминат досега. Впечатляващо е участието му досега в „Аида“ над 211 спектакъла. От всички над 1200 спектакъла най-много са на „Аида“, сред които са и мегаспектаклите в Бразилия и в Холандия.

Румен Дойков е участвал в многобройни концерти у нас и в чужбина.
Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов и др.

Негови партньори на сцената са били Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.

Роден е в София на 1 май 1951 г. Носител е на множество награди. Творческият му път е маркиран с отличие на международния певчески конкурс „Франческо Паоло Нелиа“ в Енна, Италия, през 1983 г. През 2000 г. е отличен със специалната награда на Народното събрание за изключителни постижения в оперното изкуство. Същата година получава и „Кристална лира“ за постижения в областта на музикално-изпълнителското изкуство.

Сред дискографията е операта „Иван Сусанин“ с диригент Иман Маринов – ролята на Собинин, „Джоконда“ на Понкиели с диригент Георги Нотев – ролята на Енцо, „Хан Крум-ювиги“ от Александър Йосифов – диригент Михаил Ангелов – ролята на Омуртаг, „Аида“ на Верди с диригент Георги Нотев – ролята на Радамес.

Поклон пред паметта му!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече