Отнемането на автомобили от шофьора – само с решение на съда

0

Министерството на вътрешните работи (МВР) не отнема автомобили, това става само и единствено след решение на съд. МВР може само да обезпечи тази мярка, разясни на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните Калин Стоянов.

„Законът е такъв, че ние следва да го изпълняваме без да го коментираме“, посочи той по повод промените в Наказателния кодекс, които дават възможност автомобилите, послужили за престъпление, да бъдат отнемани от водачите.

МВР шефът подчерта, че при пробите за алкохол на шофьорите няма проблеми или забавяния, но такива има при пробите за наркотичните вещества.

„Предстои откриването на няколко лаборатории в страната, които следва да бъдат оборудвани с техника и там да бъдат назначени хора, които ще имат период от време да се обучат. За да не чакаме този дълъг период от време, през който с обществени поръчки трябва да купим необходимата техника, ние ще се опитаме да засилим в момента действащите точки, където се извършват изследвания. Това може да стане чрез хора, назначени и обучени, а на второ място чрез апарати, които предстоят да бъдат закупени. Апаратите максимално ще скъсят срока, в който се прави изследването“, обясни министър Стоянов.

Припомняме ви, че вече няколко седмици са в сила промените в Наказателния кодекс, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече