Отпада ограничението за броя на избирателните секции в чужбина

0

Броят на избирателните секции в чужбина да бъде неограничен и за държави извън Европейския съюз, гласуваха окончателно депутатите с промените в Изборния кодекс. Досега максималният брой беше 35 секции. След поискано прегласуване от ГЕРБ тази промяна бе приета със 117 гласа „за“, 107 „въздържал се“ и 8 гласа „против“.

Гласуването на българите в чужбина и броят на секциите извън Европейския съюз предизвика спорове.

Според Велизар Енчев от БСП мнозинството обслужва интересите на ДПС.

„Обръщам се към народните представители от ИТН. Ще се подчините ли на това решение на вашите лидери, което е всичко друго, но не и национално отговорно! Давате ли се сметка всъщност до какво ще доведе неограниченото разкриване на избирателни секции в страна, в която демокрацията е чужда дума“.

Манол Пейков от „Демократична България“ припомни, че на изборите на 4 април българите в чужбина не са могли да гласуват по справедлив начин – чакайки на опашки и пътувайки стотици километри.

„Несправедливо е българите в чужбина да бъдат третирани различно от българите, които живеят тук. Те са неотделима част от тялото на тази страна! Те са най-големият инвеститор в българската икономика! Ако вие не гласувате да няма ограничение на секциите в чужбина, вие не сте достойни да заемате местата си в тази зала“.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“ заяви: 

„Страхът от свободния вот на българите зад граница не може да е причина да им бъде ограничено едно конституционно право, което казва, че българите имат еднакви права, независимо къде се намират – дали зад граница или в България. И никакви фалшификации и манипулации на истината няма да ни спрат да го докажем“.

Любен Дилов от ГЕРБ – СДС допълни:

„Ще има още интересни избори! Бъдете сигурни. Фики Стораро ще се кандидатира, няма да можем да смогнем с откриване на секции. Ще бъде интересно, но дайте да помислим как да се случи така, че този процес да не бъде жертва на всеки пореден избор“.

Мика Зайкова от „Има такъв народ“ определи дебата в пленарната зала като „срамен“ и призова той да бъде прекратен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече