Отрицателен PCR или бърз тест при влизане в Гърция за всички, дори и за децата

0

Нови правила за влизане в Гърция от неделя. Всички пристигащи, дори и децата над 5-годишна възраст, задължително трябва да представят негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането, или отрицателен бърз антигенен тест, направен до 24 часа от пристигането, съобщават от МВнР.

Мярката важи и за всички ваксинирани или преболедували коронавируса граждани. Изключение ще се допуска за гръцките граждани или за постоянно или продължително пребиваващите в Гърция, които се завръщат в страната до 48 часа след напускането й.

Новите мерки са по-меки от първоначално плануваните. Първоначално Атина обяви, че от 19 декември ще изисква негативен резултат от PCR, направен до 48 часа преди пристигане на територията на Гърция. Това решение обаче беше преосмислено след критики от европейски лидери. 

От МВнР допълват, че остават в сила и условията при влизане в Гърция да бъде предоставен или сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или цифров COVID-19 сертификат на ЕС или удостоверение за преболедуване, издадено 30 дни след първия положителен PCR и в сила до 90 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването. 

При пътуване към Гърция всички граждани с изключение на шофьорите на тежкотоварните автомобили следва да имат и генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ .

Новите разпоредби за влизане на територията на страната към момента са със срок до 06:00 часа на 10 януари 2021 г.

Подробна информация е публикувана на сайта на МВнР в рубриката „Коронавирусът – как да пътуваме“ на https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/greece.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече