Отхвърлиха предложението на БСП за увеличаване на минимална заплата

0

Парламентът отхвърли предложението на БСП за промени в Кодекса на труда, с които се предлага механизмът за минималната работна заплата да е приложим още от 1 юли, което ще увеличи размера ѝ до между 850 и 890 лева. Това, според вносителите от левицата, ще компенсира доходите заради растящите цени и инфлацията.

124 депутати гласуваха „против“, а „за“ – 22, въздържаха се 31. „Възраждане“ не участваха в гласуването. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ гласуваха „против“. 

БСП предлагат минималната работна заплата се определя в размер на 50 на 100 от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, но считано от 1 юли. Социалистите заявиха, че е безспорна необходимостта от подкрепа на работещите на минимална работна заплата и доходите на гражданите заради растящите цени и инфлацията, които реално намаляват определената от странното правителство минимална работна заплата от 780 лв. 

За Тома Биков от ГЕРБ-СДС предложението е “вредно”: 

“Да дадем възможност на икономиката да заработи парите, които българските граждани, работещите и онези, които имат нужда от помощ, да получат. Това, което вие предлагате е сметката да се плати, пак от работещите”. 

Георги Ганев от ПП-ДБ коментира, че повишаването на минималната работна заплата ще обрече общините на тежко положение:

“Всички общини, които плащат минимални работни заплати и които нямат бюджет за тази година, ще изпаднат в доста затруднено положение”. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира: 

“Днес трябва да гласуваме този закон, защото другата седмица господин Асен Василев ще започне да готви бюджета за 2023 и 2024 година. Ако днес приемем този закон, той ще включи в бюджета за следващата година разчетите за увеличението на минималната заплата и в общини, и в държавни служби, където има хора на минимална заплата”. 

“Български държавни железници, капиталът, в борда на дружеството, 14 000 лв заплата, а този, който кара влака и този, който организира – 700. Може ли, според вас, капиталът да плаща? Според мен – може!”, добави Георги Свиленски от БСП.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече