От втори опит: 164 депутати приеха промените в конституцията на първо четене

0

Със 164 гласа депутатите приеха на първо четене промените в конституцията. За гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Против бяха 66 народни представители от БСП, „Възраждане“ и ИТН. И по време на дебатите, които продължиха повече от четири часа от трите формации заявиха, че няма да подкрепят промените.  

Това е второ първо гласуване на поправките. Предишното беше на 6 октомври.

Петър Петров от „Възраждане“ предложи да се увеличи срока за предложения между първо и второ четене, но със 153 гласа то не беше прието. Така срокът за предложения между двете четения остава една седмица. 

„Становищата на Венецианската комисия трябва да се четат с разбиране и със съзнание за процеса“, заяви към края на дебата правосъдният министър Атанас Славов. 

И той е на мнение, че вероятно ще се намери вариант да има общо заседание на двата съвета – на прокурорите и на съдиите, на който те да обсъждат въпроси свързани с бюджета, обученито на магистрати и т.н. 

От думите на министър Славов стана ясно, че ще се прецизират производствата с участието на прокуратурата, но ще се редуцира надзора за законност. По отношение на квотите в прокурорския съвет можело да се обсъди възможността съдии и адвокати да влязат в него. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече