От КЕВР отказаха да намалят цената на парното

0

КЕВР отказа на омбудсмана да преразгледа цените на парното и тока за периода от юли 2020 г. до юни 2021 г. Според енергийния регулатрор анализът на данните и нормативните разпоредби не дава основания за подобни действия, става ясно от писмо в отговор на искане на Диана Ковачева.

Преди седмица общественият защитник призова за извънредно намаляване на цените на парното и топлата вода от 1 януари 2021 г. В мотивите си Диана Ковачева посочи, че

в продължение на шест месеца цената на природния газ от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД е значително по-ниска от начислените от КЕВР в цените на парното и топлата вода за гражданите.

В писмото си до КЕВР омбудсманът заяви, че битовите клиенти не бива повече да кредитират топлофикационните дружества, като плащат завишени цени.

От енергийния регулатор обаче посочват, че цената на природния газ е само един от компонентите, които формират крайната цена на тока и парното.

В нея са включени също и разходи за закупуване на въглеродни квоти, за заплати и осигуровки на персонала и др. Според КЕВР поставянето на акцент само върху един от тези компненти е тенденциозен подход, който води до необективни и погрешни изчисления и изводи.

„Неоснователни и тенденциозни са твърденията, че през заплащаните сега цени клиентите кредитират „Топлофикация София“ ЕАД за разходите за природен газ“,

заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. По думите му аналогично може да се твърди, че дружеството кредитира клиентите си за дължимите от него разходи за квоти въглеродни емисии.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече