Очаква се ново поскъпване на природния газ в Европа

0

Очаква се тази седмица да бъде регистрирано най-голямото поскъпване на природния газ в Европа след началото на войната в Украйна, което ще е около 60 процента, пише „Блумбърг“.

Италия и Словакия съобщиха, че получават по-малко от половината от обичайните количества през газопровода „Северен поток 1“. Франция не е получила никакъв руски газ през Германия от тази сряда. Цените на газа на нидерландския пазар, които са референтни за Европа, се повишиха с 9 процента тази сутрин.

Италианската енергийна компания ЕНИ обяви, че ще получи днес едва 50% от поискания от Газпром природен газ.

По-рано „Газпром“ съобщи, че е намалила доставките до Германия с почти 60 на сто заради ремонтни дейности по тръбопровода „Северен поток 1“, забавени заради наложените на Русия санкции, довели до пречки при връщане на оборудване, изпратено за ремонт в Канада.

Предвижда се и годишна профилактика на газопровода между 11 и 21 юли, и тогава ще бъдат спрени всякакви газови потоци. Премиерът на Италия Марио Драги, който вчера посети Украйна заедно с колегите си от Франция и Германия, обвини Москва, че използва снабдяването с природен газ за политически цели.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече