Папата обвини Русия в агресия и империализъм в Украйна

0

Папа Франциск косвено обвини Русия във „въоръжено завоюване, експанзионизъм и империализъм“ в Украйна, като нарече конфликта „жестока и безсмислена агресивна война“, съобщава „Ройтерс“. Главата на Католическата църква направи изказването си пред делегация на православни лидери, пристигнали в Рим за религиозен празник.

Той определи военния конфликт като изправяне на християни един срещу друг.

Въпреки че населението и в Русия, и в Украйна е предимно от православни християни, в Украйна има и значително католическо малцинство.

„Помирението между разделените християни, като средство за принос към мира между народите в конфликт, е най-навременното съображение в наши дни, тъй като нашият свят е нарушен от жестока и безсмислена агресия, в която много, много християни се бият помежду си“, заяви папата.

Голямата схизма в християнството от 1054 г. води до разцеплението между католическата и източноправославната църква.

В ясна препратка към Русия папата заяви на своите православни посетители, че всички трябва „да признаят, че въоръженото завоюване, експанзионизмът и империализмът нямат нищо общо с царството, което Исус провъзгласи“.

Това бе втори пореден ден, в който папата направи коментар относно конфликта в Украйна. Вчера той осъди бомбардировката срещу търговския център в град Кременчук – последната от поредица „варварски атаки“ срещу Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече