Папа Франциск изрази надежда времената на пандемия да приключат

0

Днес е католическият Великден. Около 12 часа българско време, Папа Франциск ще произнесе празничната си благословия “Към Рим и към света”.

За втора поредна година, Папа Франциск ще отправи празничната си Великденска благословия за католическия свят „Urbi et Orbi” пред почти празния площад „Свети Петър” в Рим, заради строгите мерки срещу струпване на хора във връзка с пандемията.

Такава бе и в полупразната базилика „Св. Петър” по време на Великденското бдение. На него папата отправи послание на надеждата в тези трудни времена. Той каза, че не бива да се губи надежда, че трябва да се преодоляват предразсъдъците посочвайки за пример Великден като начало да се започне един нов живот след претърпените неуспехи. На Апенините, Възкресение Христово се посреща съобразно строгите здравни мерки до 5-и април.

В съответствие с тях, италианците отидоха по вилите си , но без право на плаж и излети. В градовете като в Генуа например, хората може да направят своя пикник на терасите по покривите на жилищните кооперации – едно обичайно място за отдих.

В базиликата „Свети Петър“ присъстваха само около 200 души. Литургията започна два часа по-рано от обикновено, за да може участниците да се приберат у дома преди 22 часа – вечерния час Италия, където са наложени строги ограничения по време на празниците.

В проповедта си папата припомни, че в мрачните месеци на пандемията хората трябва да се вслушат в посланието, носено от Исус, който ги приканва никога да не губят надежда. Папа Франциск призова хората да се грижат за най-нуждаещи се.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече