Парламентът освободи Цветан Цветков от поста председател на Сметната палата

0

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ със 118 гласа „за“ освободиха с проект на решение председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Документът беше внесен днес без мотиви в деловодството на парламента и беше включен като извънредна точка в пленарното заседание. 

В края на разискванията Йордан Цонев от ДПС обяви същинските мотиви за отстраняването на Цветков:

„Очевидно е колеги, че тази смяна е предизвикана от финансирането на „Демократична България“ и във връзка със скандала Nexo. Това е петно върху цялата политическа система. При такъв скандал трябва да се поеме отговорност“.

Христо Иванов от „Демократична България“ обърна внимание, че са вносители на създаването на временна комисия за Nexo и тя е формирана, като той оспори акта на освобождаване на председателя на Сметната палата:

„Това не е нито конституционен, нито законосъобразен, нито институционален подход. Това е просто една мръсна предизборна кампания и да, ако ние сме сбъркали някъде, искаме тази комисия да го установи и да си понесем и ние щетите, както съм казал“.

Мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков изтече през март 2022 година, но до днес не е внесена процедура на избор на нов ръководител на Сметната палата. След освобождаването му Цветков заяви пред депутатите, че в момента се извършва одит на всички дарения от последните предсрочни избори. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече