Парниковите газове убиват ледниците в Алпите

0

Швейцарските ледници продължават да се свиват с тревожни темпове през тази година, докато натрупването на сняг на най-големия ледник в Алпите достигна рекордно ниско ниво, показва проучване.

Въпреки че 2020 г. не е година на крайности, ледниците в швейцарските Алпи все още „вървят надолу“, губейки цели два процента от обема си само през тази година, сочи годишното проучване за състоянието на ледниците, публикувано от швейцарските академии на науката.

Това е в съответствие със средната стойност през последните 10 години, но цифрите все още са „много загрижени“, каза пред AФП авторът на доклада Матиас Хус, отговарящ за мрежата за наблюдение на ледниците (GLAMOS).

„Те са малко по-ниски от последните три години, когато имахме изключително високи температури … но все пак ледниците загубиха много маса“, каза той и добави, че загубата от два процента годишно „наистина е много.“

През последните 60 години швейцарските ледници са загубили достатъчно вода, за да запълнят масивното Боденско езеро, което се простира на швейцарско-германско-австрийските граници на 63 километра, се казва в доклада.

Най-обезпокоителната констатация тази година беше, че натрупването на сняг върху могъщия Алеч – най-големият ледник в Алпите – достигна най-ниското си ниво.

Точката на измерване е близо до връх Юнгфрауйох на 3 466 метра над морското равнище.

Но откакто измерванията започнаха там преди повече от век, тази година се отбелязва най-малкото натрупване на сняг, каза Хус.

„Там горе е студено, но имаше много малко сняг, който се задържа дори на това възвишение и това, разбира се, е лош знак за най-големия ледник в Алпите.“

Ледникът, който обхваща 86 квадратни километра и е изчислено, че побира около 11 милиарда тона лед, вече е видял езика му да отстъпва с около един километър от началото на века.

Aлечкият ледник е един от над 4000 ледника – огромни, древни запаси от лед – осеяли Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи едни от най-зашеметяващите пейзажи в Европа.

Проучване от миналата година на техническия университет ETH в Цюрих показва, че около 95 процента от тези ледници ще изчезнат до 2100 г., ако емисиите на парникови газове бъдат оставени без контрол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече