Пенсионерите са най-застрашени от настъпващата грипна вълна

0

Специалистите препоръчват на хората над 65 години да побързат да заявят при своя личен лекар желанието си да бъдат ваксинирани безплатно

Над 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип. 25% от тях са на възраст над 65 години. Това сочат данни от първия за България анализ на въздействието на грипа върху здравната система у нас. Близо 40% от хоспитализираните с грип възрастни хора имат съпътстващи заболявания като диабет, сърдечносъдови, белодробни, онкологични и чернодробни проблеми, които са рисков фактор за по-тежко протичане на инфекцията.

Експертите предупреждават, че грипът е

много сериозно респираторно заболяване,

което не трябва да бъде подценявано. При хората с отслабен имунитет, каквото е възрастното население, то може да протече тежко, с много усложнения, които да влошат хроничните им заболявания.

Поради факта, че през последните две години хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице

силен спад в естествения имунитет

срещу сезонния грип. Това може да доведе до още по-голяма непредсказуемост за времето и силата на предстоящата грипна епидемия.

Данните от разпространението и динамиката на циркулация на грипните вируси в различни части на земното кълбо дават основания на специалистите да

прогнозират тежък грипен сезон

Тази пролет през април в България и други държави от Европейския съюз имаше необичайно късна грипна вълна. В Нидерландия заболяемостта от грип беше тежка, в САЩ грипният сезон беше по-дълъг, с два пика и с нетипично високи нива на заразяване дори и през лятото.

Тревожни са данните и от южното полукълбо,

където в Австралия и Нова Зеландия имаше необичайно дълга грипна вълна с рязко покачване на заболяемостта и броя на хоспитализациите.

Ето защо специалистите препоръчват на хората над 65 години да побързат да заявят при своя личен лекар желанието си да бъдат ваксинирани безплатно. Тази година

държавата е осигурила 190 000 противогрипни ваксини за българските пенсионери.

За настоящия грипен сезон четиривалентните противогрипни ваксини предпазват срещу препоръчаните от Световната здравна организация щамове, които се очаква да доминират в северното полукълбо.

От разработването преди повече от 60 години противогрипните ваксини са спасили безброй човешки животи.

Имунизациите се понасят леко

и ни помагат да се справим с тежките усложнения, причинявани от грипния вирус.

Когато пациентът желае да се защити и от ковид чрез ваксина, Световната здравна организация, международните здравни институции и българските власти препоръчват

едновременно приложение на двете ваксини

Освен ваксинация специалистите препоръчват да се спазват и обичайните противоепидемични мерки: дезинфекция, изолация при грипни симптоми и често проветряване на помещенията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече