Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО

0

Русия представлява заплаха за всички съюзници в НАТО, но в същото време Вашингтон очаква да работи с Москва, където има взаимен интерес. Това заяви във вторник на брифинг високопоставен американски военен служител, цитиран от ТАСС.

Според него представители на САЩ възнамеряват да обсъдят темата за Русия на видеоконференция на министрите на отбраната на алианса, в която ще участва ръководителят на Пентагона Лойд Остин. „Първата сесия на срещата на министрите на отбраната ще се съсредоточи върху алианса, върху силата на възпиране и отбрана и мисля, че това е неразривно свързано с начина, по който възприемаме Русия, разбира се“, обясни той.

Според него САЩ „многократно сме били свидетели на примери за това как Русия се опитва да подкопае сигурността и стабилността“. 

Той подчертава, че Вашингтон възнамерява да си сътрудничи с Москва в области от взаимен интерес. „Тази администрация вече ясно даде да се разбере, че ще работим с Русия, за да развием собствените си интереси, като същевременно ги държим отговорни за техни безразсъдни и агресивни действия. Така че очакваме с нетърпение да обсъдим това с нашите съюзници тази седмица“, обясни представителят на Пентагона.

САЩ очакват и Китай да бъде обсъден на видеоконференция от министрите на отбраната на НАТО, а алиансът ще постави политиката на Китай в списъка си с приоритети. „Абсолютно, ние очакваме Китай да бъде на дневен ред“, каза той.

Видеоконференция на министрите на отбраната на НАТО ще се проведе в сряда и четвъртък. На дневен ред има три основни теми.

Първо, дали да изпълни или не споразумението на САЩ с талибаните за изтеглянето на всички чуждестранни войски от Афганистан до 1 май.

Второ, обсъждането на програмата НАТО-2030 и началото на разработването на нова стратегическа концепция за алианса, където Русия и Китай за първи път ще бъдат обявени за основни противници на НАТО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече