Петър Волгин: Терзиев и Хекимян са подигравка с избирателите  

0

С кандидатурите си за столичен кмет ПП-ДБ и ГЕРБ показаха, че последното, което ги интересува, е мнението на избирателите им. Васил Терзиев е подигравка с всички идеи, в които градската десница и умнокрасивитетът се кълнат. Тези хора винаги обясняват как най-големите беди на България са причинени от неразградените структури на ДС, както и че едва ли не всеки човек, успял да спести няколко хиляди лева, е направил това заради връзките си с някогашните тайни служби. И изведнъж същите тези хора предложиха за кандидат-кмет на София въпросния Васил, който е дете на ДС в буквалния и преносния смисъл на думата. Съвсем отделен е въпросът, че с всяка своя публична изява Терзиев показва тотална некомпетентност по конкретните софийски теми, както и неспособност да отправя каквито и да било смислени послания.
С издигането на кандидатурата на Антон Хекимян Бойко Борисов директно показа, че е по-добре на изборния терен да има двама несъстотелни кандидати вместо само един. Единственият плюс на доскорошния шеф в Би Ти Ви е неговата разпознаваемост. А дори и този плюс се превърна в повод за смешки, защото, както се забавляваха зевзеците в социалните мрежи, по критерия разпознаваемост Натали Трифонова със сигурност бие Хекимян и било много жалко, задето Борисов не се спрял на нея за кандидат-кмет.

Васил Терзиев и Антон Хекимян много си приличат по един много важен показател. Преди да бъдат номинирани, нито единият, нито другият се е изказвал публично по каквато и да било политическа тема. Участието им в политиката до този момент се изчерпва със спонсориране на умнокрасивите партии и с прокарване на интересите на ГЕРБ в телевизионния ефир. Явно ръководителите на формациите от управляващата коалиция смятат това за напълно достатъчен политически багаж на въпросните кандидати. Работата обаче е в това дали и избирателите са на същото мнение. Струва ми се крайно неестествено да гласуваш за хора, които са „девственици“ в политиката. И тук дори не говорим за това как досегашните им занимания биха им помогнали да управляват София. Защото фактът, че си ръководил частна компания или телевизионен нюзрум, изобщо не означава, че можеш да се справиш със столичните проблеми. Не сме наясно с много по-фундаментали неща, с политическата идеология, която тези двама кандидати изповядват. Не знаем какви са ценностите, към които както Терзиев, така и Хекимян се придържат. Не знаем дали са леви или десни, либерали или консерватори, националисти или глобалисти. Нямаме представа какво мислят те по най-горещите световни теми, какви са вижданията им за развитието на войната в Украйна, за ожесточеното противопоставяне на различните властови центрове в САЩ, за възхода на Китай.

Най-вероятно Кирил, Асен, Христо, както и Бойко смятат всичко това за подробности. Те са уверени в предаността на електоратите си и затова смятат, че когото и да посочат, избирателите им ще го подкрепят без капчица съмнение. Със сигурност част от избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ ще постъпят именно по този начин. Ще гласуват за Терзиев и за Хекимян само защото политическите лидери са наредили въпросните лица да бъдат подкрепени. Само че за да спечелиш изборите, се иска нещо много повече от верността на твърдия електорат. А избирателите, които нямат административна, бизнес или роднинска обвързаност с ГЕРБ и с ПП-ДБ, трудно биха могли да бъдат привлечени от кандидати като Хекимян и Терзиев. Освен че им липсва опит и професионална подготовка, те са и тотално лишени от политическа харизма. Медийното им присъствие също е на отчайващо ниско ниво. Стане ли дума за миналото, Терзиев продължава да се лута между „ДС е абсолютното зло“ и „абе и свестни хора е имало там“. А при първото си публично изявление след номинирането си за кмет Хекимян говореше така, както се изразявт кандидатките за короната „Мис Свят“ с техните „Искам да направя света по-добро място за живеене“. Някой сигурно смята, че благодарение на дългата си работа в Би Ти Ви довчерашният телевизионен шеф ще смаже конкуренцията на медийното поле. Изключително грешно е това предположение. Защото едно е да си репортер или водещ, който разговаря с обикновени граждани и политици, а съвършено различно е да отстояваш политически и идеологически позиции. Особено трудно е, когато нямаш такива.

Ако има нещо положително в издигането на кандидатурата на Антон Хекимян, то е във факта, че за пореден път очевадно блесна тоталната зависимост на големите телевизии от волята на политическите големци. БНТ, Би Ти Ви и Нова никога не са били медии в класическия смисъл на думата. Те са обслужвали, обслужват и ще продължат да обслужват властта. Винаги са били в услуга на статуквото, на управляващите партии. Обърнете внимание, че Хекимян не е просто един редови репортер или водещ, който решава да смени професията, да се прехвърли от журналистиката в политиката. Буквално до вчера той беше шефът на новините и политическите предавания в смятаната за най-гледана телевизия. И издигането му за кандидат-кмет от ГЕРБ не е ли най-доброто доказателство, че и досега е работил за тази партия? Разбира се, това са правили и всички останали шефове в тази телевизия. Защото Хекимян може да е бил началник, но в никакъв случай не е бил някакъв абсолютен монарх, който може да прави каквото си иска. „Топлите връзки“ с политическите лидери се поддържат не от едно лице, а от цялото тв ръководство. Ето защо реакцията на останалите шефове на Би Ти Ви след напускането на Хекимян беше удивително смешна. Те побързаха да се разграничат от него и дори се похвалиха, че, видите ли, щом разбрали за тази работа, моментално спрели достъпа му до нюзрума. Сякаш Хекимян би се втурнал към нюзрума, за да изнесе оттам някакви страховити тайни или да зарази компютрите на Би Ти Ви с бацила на любовта към ГЕРБ. Той каквото е трябвало да направи в тази посока, отдавна го е свършил.

И още нещо хубаво има във факта, че двете управляващи формации издигат слаби кандидати в София. Това със сигурност увеличава интереса към кандидатите на опозицията. Както Деян Николов от „Възраждане“, така и Ваня Григорова от БСП и коалиция имат всички шансове да поднесат сериозни изненади. Доскоро участието им на балотаж изглеждаше като суперексцентрична прогноза. Обаче на фона на Терзиев и Хекимян пробивът на опозиционни кандидати се превръща в съвсем реална хипотеза.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече