Погнаха Абрамович заради португалския му паспорт

0

В Португалия стартира разследване във връзка с предоставеното португалско гражданство на руския олигарх и собственик на Челси Роман Абрамович. То ще бъде проведено от Португалският Институт по вписванията и нотариата (IRN), който предоставя услуги по придобиване на гражданство и издаване на паспорти.

Проверката е била предизвикана от критиките от страна на активисти, експерти и политици, настояващи да се преразгледа Законът за завръщането, тъй като, според тях, той се използва от олигарси от трети страни, желаещи да останат в ЕС.

Според „Форбс”, Роман Абрамович, заема 12-о място в списъка на най-богатите руски бизнесмени, като състоянието му се оценява на 14,5 млрд. долара. Както отбеляза по-рано говорителят на управляващата активите на милиардера компания „Millhouse”, Абрамович е станал гражданин на Португалия в началото на 2022 г., благодарение на португалския Закон за завръщането, който позволява на потомци на сефарадските евреи и евреите конверсо (приели насила християнството) да получат португалско гражданство.

Португалският всекидневник „Público“ съобщи, че в електронната енциклопедия Уикипедия сефарадският произход на Абрамович е бил нанесен съвсем наскоро, при това от член на еврейската общност в град Порто. Освен това от вестника твърдят, че Абрамович е дал пари на същата общност за открития наскоро музей на Холокоста. Неговият директор е член на комисията, която обработва молбите за доказване на сефарадския произход, пише още изданието.

В свое писмено становище еврейската общност окачествява тези критики като антисемитско подстрекателство. Това показвал и фактът, че вестникът е публикувал статията си в събота, когато евреите празнуват Шабат – за да не могат да реагират веднага. От еврейската общност отхвърлят обвиненията за раздавани подкупи и уверяват, че Абрамович е платил единствено 250 евро такса за обработване на документите. В декларацията се припомня благотворителната дейност на Абрамович и се твърди, че сега той е несправедливо сатанизиран.

Португалският паспорт е третият за Абрамович – той има също руско и израелско гражданство. А с новия си европейски паспорт сега може да пътува навсякъде, където паспортът на руски олигарх не отваря врати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече