Подреждат жълтите павета до 15 септември

0

Пренареждането на жълтите павета в София върви по график и вероятно ще е готово до 15 септември. Това каза пред журналисти зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов.

Стойността на пренареждането на малко над 2 декара е 206 хил. лв., които не са платени. Иначе стойността на целия ремонт в карето бул. „Цар Освободител“, ул. „Московска“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Раковски“ е 17 млн. лв. 

„Почти половината от участъка, който има да се пренарежда, е готов като положен паваж. Там се фугира, полива се с вода, отново се фугира, уплътнява се с малки валяци и работата върви по график така, както сме заложили. Надяваме се до 15 септември да приключи пренареждането, но най-вече се държи на качеството и контрола затова и тази дата е най-вече препоръчителна“, обясни Джоргов.

„Първите дни, след като започна пренареждането, на няколко пъти бе спирана работата по линия и на надзора – те имат постоянно представители тук, Столична община има също, и, разбира се, самият строител. Така че след като започнаха и в първите дни бяха изчистили някои моменти, сега абсолютно се спазва технологията“, увери зам.-кметът.

„Всички материали са давани за изследване по няколко пъти и в лаборатория на УАСГ и тук на място от независими лаборатории. Материалите са обезпечени с необходимите документи. Размерът на фугите и начинът на редене се контролират постоянно – както от нас, така и от надзорната фирма“, каза той. Джоргов обясни, че при пренареждането на паветата през септември 2022 г. са били бракувани под 5% от тях. Тогава са премахнати много от тези, които са били в лошо състояние – счупени и напукани, затова и сега се очаква, ако има бракувани, то те да са единици. 

„Там, където има нужда, имаме автентични павета, с които да се подменят. Те са на склад в Столична община. Нови такива няма. От няколко месеца заедно с БАН се опитваме да разработим такова паве, което след необходимите тестове, което ще отнеме 1 или 2 г. в т.ч. и в полеви условия, да може да се ползва от Столична община“, каза още зам.-кметът по строителство. 

„Опитвали сме да остойностим паветата, но тъй като в момента не се произвеждат нови, реално не знаем колко струва 1 кв. м. През годините в Столичната община сме имали оферти от порядъка на 300-400 лв. за 1 кв. м., които не са приети, още повече че самите мостри не са били тествани в полеви условия и лаборатории“, обясни още Джоргов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече