Политолог : Формулата ще е ГЕРБ-СДС + ДПС и ИТН

0

В понеделник започват преговорите по формулата, очертана от Бойко Борисов, за правителство с мандат на победителите от ГЕРБ-СДС. Условията, които от коалицията ще предложат на всички, които седнат да преговарят с тях, са да има експертен кабинет и министър-председател от партията.

„Формулата е изпълнима и предполагам, че ще се реализира заедно с ДПС и ИТН. Може да се включат и други по-малки групи. Не очаквам участие от страна на ПП-ДБ”, заяви политологът Даниел Смилов по НОВА.

Основният фактор за промяната на политическата сцена при ПП-ДБ, според Смилов, е загубата на гласове и свиването на подкрепата до 14%. „С тази загуба те не мога да бъдат решителен противовес на ГЕРБ-СДС. Този вариант, в който си поделят властта като упражняват взаимен контрол един спрямо друг, много трудно би могъл да се реализира”, каза той.

Даниел Смилов коментира и ролята на държавния глава Румен Радев след изборите. „Той очевидно се позиционира като потенциален играч на парламентарния терен. Няма да спекулирам кога и как би го направил, но най-лесния вариант е след като му изтече мандата“, посочи политологът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече