Поскъпва покупката на недостигащ стаж за пенсиониране

0

От първи януари поскъпва покупката на недостигащия стаж за пенсиониране. Заради минималния осигурителен доход, който от 1-и януари ще бъде 933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2216 лева, докато сега за това са необходими 1853 лева.

154 лева 44 стотинки струва сега месецът недостигащ стаж за пенсия. От 1-ви януари ще са необходими 184 лева 73 стотинки. Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да направят предварително и хора, които са били редовни студенти, за срока на обучението. 

От НОИ периодично отчитат, че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година струва и повече пари заради увеличението на минималната осигуровка. 19,8 процента от нея е цената за месец. За миналата година близо 4100 човека са купили стаж. Година по-рано те са били малко над 3800. 

Междувременно продължава ежегодното нарастване както на изискваните стаж, така и на възраст за излизане в пенсия. Догодина за масовата трета категория труд за жените ще се изискват навършени 62 години и 2 месеца и стаж от 36 години и 6 месеца. За мъжете – съответно навършени 64 години и 7 месеца, и стаж от 39 години и 6 месеца. През 2037-ма година общата пенсионна възраст за двата пола ще се изравни на 65 години при осигурителен стаж 40 години за трета категория труд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече