Посланикът на Ватикана получи орден „Мадарски конник“ от президента Радев

0

Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник“ – първа степен на апостолическия нунций в София негово високопреосвещенство монсеньор Анселмо Пекорари.

Посланикът на Светия престол в България получи висшето държавно отличие за особено големи заслуги за развитието на отношенията между България и Ватикана.

„Вашата служба за развитие на отношенията между Светия престол и Република България бе наситена с осезаема активност и значими резултати. Негово Светейшество Папа Франциск посети България. Отбелязваме и вашата активна благотворителна дейност. Високо ценим и вашата дейност за задълбочаване на контактите с представителите на Българската православна църква в лицето на Св. Синод“.

Монсеньор Пекорари, който над 40 години е в дипломатическата служба на Светия престол, е назначен за апостолически нунций в София от Папа Франциск през 2014 г. 

„Наградата ще остане запечатана в сърцето ми. Наградата, която вие ми връчихте днес е почти като Оскар за цялостна кариера, тъй като с тази церемония – толкова значима, аз приключвам моята служба в апостолическата нунциатура. Смятам, че когато се върна тук, винаги ще бъда приет… от всеки българин или във всяка част, където и да срещна в страната българин, той ще ме смята за свой приятел, с който може да върви заедно“, каза монсеньор Анселмо Пекорари на церемонята.

Мисията му в България е първа за него православна страна.

Като дипломат на Ватикана той е служил в апостолическата нунциатура в Либерия, в папските представителства в Испания, Ирландия и Словения, бил е представител на Ватикана в Руанда и Уругвай.

По време на неговия мандат като дипломат у нас папа Франциск направи апостолическо пътуване в България и Република Северна Македония през май 2019 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече