Посланикът на Украйна: Не може да се говори за спад на напрежението

0

Досега Киев няма доказателства за изтегляне на част от руски войски от границата с Украйна и не може да се говори за спад на напрежението. 

Това каза пред БНР посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко. Той беше категоричен, че страната му няма да се откаже от намерение за членство в НАТО, за да избегне война с Русия.

Ситуацията остава доста напрегната.Имаме свидетелства, че броят на руските войски, които се намират по периметъра на Украйна, продължават да се увеличават. Както и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас, в акваторията на Черно и Азовско море и в Керченския проход. Над 30 кораба продължават да блокират цялото крайбрежие на Украйна“, подчерта украинският посланик.

Той определи като „заявление, непотвърдено от реални действия“ думите на говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков, който по-рано днес заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят:

„Украйна се отнася скептично към такова заявление, докато не получим реални свидетелства“.

Киев се готви за различни сценарии, в това число и за най-лошия, подчерта посланик Москаленко и добави:

Ако се стигне до военни действия, ще има проблеми с газовите доставки. Това е абсолютно обективно и не е трудно да се предположи, че това ще се случи. … При военни действия е естествено да има и бежанци“.

Според него липсата на отговор от страна на Москва на искането на Украйна за спешна среща в рамките на ОССЕ може да се обясни с общото поведение на Руската федерация:

„Това е продължение на една фундаментална позиция на Русия на водене на война срещу Украйна с всички възможни средства и способи, която започна от 2014 година с нападение, окупация и анексия на Крим и с нападение на Източна Украйна“.

Посланик Москаленко съобщи, че страната му се нуждае от финансово-икономическа и военно-техническа помощ:

„Получихме определен вид военно-техническа помощ от САЩ, Канада, Полша, Чехия, прибалтийските републики – съоръжения от отбранителен характер. Има решение за предоставяне на финансова помощ от ЕС в износ на 1,2 млрд. долара, както и решение на САЩ да предостави 1 млрд. долара на Украйна. Бихме искали да получаваме военно-техническа помощ и от другите страни от ЕС, би било добре да получим от Република България“.

Той изрази очакване на КСНС при президента Румен Радев да бъде потвърдена позицията на България за непризнаване на анексията на Крим и подкрепа на европейските санкции срещу Русия

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече