Посланикът ни в Индия: Тук дойде нова, по-страшна вълна на вируса

0

„Аз и моите колеги в Делхи имаме нелеката участ да наблюдаваме отблизо драматичните развития последните седмици В Индия и тревогите на индийския народ с оглед на растящия брой заразени с Covid-19, това ми дава правото да се присъединя към призива и на българските институции за спазване на мерките по време на празниците“, каза пред БНР Нейно Превъзходителство посланик на Република България в Индия Елеонора  Димитрова.

Тя заяви, че са предложили на Министерство на външните работи и те са се съгласили да се повиши степента на риск за пътуване към Индия на 5 степен, което е най-високата степен.

„Призовавам българите да не пътуват към Индия, а които са тук, да намерят начин да напуснат страната“, заяви в „Хоризонт до обед“ Димитрова.

„Защото последните развития в Индия показаха, че една нова, по-страшна вълна на вируса дойде и нито Европа, нито България са застраховани от това.

На нас в посолството не ни липсват предпазни средства, част от нас се ваксинираха, а индийското правителство полага усилия чрез имунизационната си програма да ваксинира с „АстаЗенека“ по-възрастните, а по-младите ще могат да се ваксинират от 1 май – от 18 до 45 години. Но се налага да прилагаме изключително строги мерки за сигурност, ограничаване на контактите изцяло, казала съм на колегите си да не излизат, защото навън е страшно…“, заяви посланик Димитрова.

„Отвори се социалният и икономическият живот и това доведе до приспиване на бдителността ни. Облекчиха се противоепидемичните мерки и сега имаме една безпрецедентна по размерите си нова вълна. Нови заразени, нови смъртни случай нагоре, нови мутации на вируса, недостиг на болнични легла за интензивно и за всякакво друго лечение на болни, критичен недостиг на кислород, на медикаменти за лечение“, заяви още посланикът ни в Индия Нейно Превъзходителство Елеонора  Димитрова.

Тя отговори, че на този етап при тях не е постъпвала информация за болни българи. В момента в Индия има около 150 българи, живеещи отдавна в страната.

„С нас се свързват българи в Индия , които искат да се завърнат в България. Аз с радост научих, че Националният оперативен щаб е обсъдил положението в Индия и ще се вземат мерки, за да не навлезе в България индийската мутация на вируса. Щабът е във връзка с нас, получих уверението им днес, че нещата в България се следят отблизо, за да не навлезе този вирус, за който се знае малко, но вече има информация, че се е разпространил в съседни на България страни“, поясни още посланик Димитрова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече