Последни приготовления преди избора на новия патриарх

0

В старинния храм „Св. София“ беше отслужена архиерейска вечерня, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим. На вечерното богослужение в храма се черкуваха предстоятели и представители на поместните православни църкви, техните делегации, делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор и гости.

Тази сутрин започна регистрирането на участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще се състои в утрешния ден. 

Регистрацията започна според обявената програма в канцеларията на Светия синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Нейни членове са: Сливенският митрополит Арсений, свещеник Ангел Ангелов, свещеник Георги Димитров, дякон Костадин Бойчин, Иван Млечков, Нели Пешакова и Мария Вукашинова. 

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, говорител на събора, поздрави членовете на комисията и им пожела ползотворна работа. 

По-рано днес мощите на свети патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в София, като това стана по решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) и е свързано с интронизацията на новия български патриарх.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни, като започва рано сутринта с утреня и с Божествена света литургия в Синодалната палата. Съборът ще избере новия български патриарх, който е и Софийски митрополит. 

Избирателният събор е свикан с решение от 19 март тази година на Светия синод на БПЦ-БП. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече