Постепенно се нормализира обстановката в засегнатите от поройните дъждове райони на страната

0

Обстановката в засегнатите от поройните дъждове миналата седмица райони на страната постепенно се нормализира. В ход е отстраняване и оценяване на щетите в Северозападна България. В Етрополе обаче водата все още е негодна за пиене заради две изгорели помпи в помпена станция, които се ремонтират.

Община Берковица започна дезинфекция на обектите, пострадали от наводненията, съобщиха от местната администрация. Отменено е частичното бедствено положение в селата Хайредин и Михайлово и в три от петте засегнати села в Община Мездра.

Нивото на река Огоста спада и водата се прибира в коритото си, след като в събота срещу неделя бяха залети зелени площи и част от пътя към Козлодуй.

Работи се по отстраняване на щетите в Люти дол, Ребърково и в Община Криводол, където частичното бедствено положение остава в сила до отводняването на наводнените домове, като проблеми има в половината от населените места в общината.

Във врачанското село Лиляче започна оформяне на заявленията, които пострадалите подават за подпомагане.

Сформирани са три комисии за описване на щетите по инфраструктурата в столичните райони Витоша, Нови искър и Кремиковци.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова призова пострадалите да подадат заявления за компенсации до края на месеца:

„Към днешна дата има малко заявления, постъпили от домакинствата. Всички одобрени заявления през месец юни ще бъдат удовлетворени и парите ще бъдат преведени с отделна ведомост през месец юни“.

Агенцията по заетостта ще подкрепи с работна сила общините, пострадали от наводненията. Това съобщиха от агенцията. Местните власти могат да подават заявления за включване на безработни към аварийните им екипи за почистване и възстановителни дейности.

Животновъдите и пчеларите могат да кандидатстват за помощ за унищожени животни и пчелни семейства вследствие на поройните дъждове и наводненията, съобщи Министерството на земеделието.

Пострадалите регистрирани земеделски стопани трябва да подадат заявление до съответните областни дирекции „Земеделие“, където има сформирани постоянни комисии.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече