Потвърдени са първи случаи на маймунска шарка в България

0

Потвърдени са първи случаи на маймунска шарка в България.

От здравното министерство съобщават, че става дума за мъже на възраст 41 и на 44 години.

Те са в болници в столицата и са в добро общо състояние.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести.

По първоначални данни и двамата мъже са пътували в чужбина предходните две седмици – в Испания и Великобритания.

Професор Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, заяви, че няма опасност от масово заразяване:

„Не очаквам масово разпространение на това заболяване, защото хората трябва да знаят две неща. Първо, от над 2 200 случая до момента по света и най-вече в Европа, няма смъртен случай  от това заболяване. И второ, че това заболяване се предава от човек на човек при много близък контакт, при контакт на кожа с кожа. Не очаквам бурно разпространение и епидемична вълна в нашата страна“.

Няма основание за притеснение заради потвърдените случаи на маймунска вариола в България, заяви заместник-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев:

„Самата инфекция е с доста нисък контагиозен индекс, т.е. не вярвам това да има някакви пандемични последици или епидемични последици, просто трябва да се информира населението и да спазва противоепидемичните мерки. Няма никакво основание да се притесняваме в момента“.

Ето какво каза епидемиологът професор Мира Кожухарова за стотиците регистрирани вече случаи в редица европейски страни:

„Данните към момента, които има от тези страни, са, че няма смъртни случаи, че протича относително леко. Разбира се, е болест, но протича леко. Към момента все пак е слабо разпространението, има възможност с повишено внимание на хората всеки да се предпазва сам“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече