Потомък на Лев Толстой взриви България със скандални изказвания: Вие сте следващите!

0

Зам.-председателят на долната камара на руския парламент – Държавната Дума Пьотър Толстой направи скандални изказвания по руската телевизия и заяви, че България е цел на руската военна експанзия. В телевизионно предаване потомъкът на великия руски класик Лев Толстой обяви, че Украйна не е последната цел на военната агресия на страната му и че тя може да се разпростре и на Балканите.

Депутатът спомена изрично България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия. Но подчерта, че за да стигне до тях, Русия първо трябва да свърши с Украйна.

„България и Румъния са само бази на НАТО“, каза Толстой в предаване на руската проправителствена пропагандистка Олга Скабеева. „В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ще започнат да демонстрират. Не се вълнувайте“, обяве Толстой.

Участниците в предаването обсъждат, че Черно море е руско и Москва трябва да установи пълен контрол над него.

Толстой казва още, че „с Турция ние няма да воюваме“, защото Русия, която е под задушаващи международни санкции, внася оттам домати. Турция не прилага санкциите спрямо Русия и се опитва да играе посредническа роля за прекратяване на войната и в износа на зърно от Русия и от Украйна през Черно море. В същото време, членката на НАТО Турция, изнася военни дронове за Украйна и нейна компания строи завод за такива дронове там.

Пьотр Толстой – далечен потомък на писателя Лев Толстой, бе избран за депутат на парламентарните избори в Русия на 18 септември 2016 г. Същата вечер той даде интервю за БНТ. На въпроса какви са намеренията му в политиката към България той отговори така: „Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме.“

Три дни по-късно той нарече изказването си „хумористично“ и увери, че не е искал да обиди България и нейните граждани. Но изтъкна, че няма да се извини.

В периода 2005-2016 г. Толстой бе водещ по Първи канал на руската държавна телевизия – едно от главните оръдия на кремълската пропаганда.

„Задължително ми се струва посланикът на Русия в България да даде обяснение защо зам.-председателят на руската Дума твърди, че българското Черноморие било всъщност руско. Защо руски депутат си позволява да заявява подобни неща в тв ефир, докато телевизионната водеща Олга Скабеева предлага към България да бъдат изстреляни руски ракети и двамата обсъждат активирането на “техни хора” по нашето Черноморие, само първо да се оправели с Украйна?“, написа във фейсбук депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

„Аз бих искал да знам дали на депутата Толстой ще му е достатъчно Черноморието, или иска и друга някоя част от страната? А след като уточним размерите на тая наглост, бих предложил държавата да преразгледа подхода си към кремълските рупори у нас. Обслужването на кремълския интерес на българска територия е крайно време да бъде разследвано и наказвано“, възмутен е Мирчев.

По-рано днес и украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Черно море не принадлежи на Русия, защото там има и други държави, включително Украйна, Турция, Румъния и България. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече