По-висок размер на целевите енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон

0

Нов, по-висок размер на целевите енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон е  определен със заповед на социалният министър Иванка Шалапатова.

За месеците, от ноември тази година до април следващата, правоимащите ще получат  сумата от 546 лева 95 стотинки, в нея е отразено поскъпването на електроенергията от първи юли с 4.47 процента. Социалните служби вече приемат заявления за отпускане на помощите,  крайният срок за ползването им е  31 октомври.

От социалното министерство очакват за предстоящия отоплителен сезон, целевото подпомагане да достигне до 327 000 хора и семейства. Обхватът се разширява с 25 000 предимно от уязвимите групи, хора с увреждания и др. Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши възрастните от помощта за топло, тъй като вече е коригиран коефициентът за достъп, който участва при преценката за отпускане на парите. 

Правоимащи са хора и семейства със средномесечен доход за предходните 6 месеца преди подаването на заявлението, който е по-нисък или равен на определена граница за достъп – съобразно възраст, семейно положение, наличието на деца или тяхната възраст, липсата или наличието на съжителство. За безработните се изисква регистрацията в Бюрото по труда да е най-малко 3 месеца преди подаване на заявлението и при условие, че не са отказвали предложена работа или обучения. Подробна информация е публикувана на сайта на Агенцията за социално подпомагане.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече