Правната комисия не подкрепи новите правила за избор на ВНС

0

Управляващите от ГЕРБ не успяха да съберат необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание, предаде БГНЕС.

Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“. Окончателното решение обаче предстои да бъде взето в пленарната зала.

„Не беше изненада. Колегите, с които управляваме заедно и колегите от опозицията заявиха, че няма да ни подкрепят. Оттук насетне ще видим дебатите в зала“, коментира председателят на комисията Ана Александрова резултатите от гласуването.

„Начинът, по който го направиха колегите от ГЕРБ е в противоречие с Конституцията, която предвижда избирателната система за Велико Народно събрание да бъде тази, която се прилага и за обикновено Народно събрание. Нещо, което колегите от ГЕРБ не са съобразили“, аргументира позицията си „против“ Християн Митев от „Обединени патриоти“.

Опозицията пък определи цялата тема като „безотговорен политически финт“.

„Ставаме свидетели на поредния хаотичен законодателен процес, в който вносители от ГЕРБ нито знаят какво искат да постигнат, нито как. Предложението им за нова система за избор на ВНС беше отхвърлено и слава Богу. По отношение на машинното гласуване те твърдо настояват за отстъпление от постигнатото досега. Опитват се да вкарват отново хартията в големите секции. До голяма степен целят обезсмисляне на машинното гласуване“, разкритикува промените Крум Зарков от БСП.

ДПС също се обяви твърдо против идеята.

В началото на днешното заседание на комисията бе повдигнат и въпроса за отсъствието на граждански организации и представители на извънпарламентарната опозиция от него. От своя страна председателят Ана Александрова пък се оправда с противоепидемичните мерки, въпреки че в залата имаше представители на ЦИК, „Информационно обслужване“, журналисти и други.

„Цели се ограничаване на дебата“, разкритикува решението Крум Зарков. „Политическите изказвания запазете за залата“, отговори му Александрова. Според Хамид Хамид от ДПС пък гостите само пречат на дебата, защото преповтарят едни и същи тези и становища, които така или иначе предварително били депозирани писмено.

Докато текат обсъждания пък за кратко под прозорците на депутатите прозвучаха викове „оставка“.

Депутатите потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните. Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата мнозинството прехвърли изцяло на ЦИК. Именно несъгласна с това, в края на август председателят на изборната комисия Стефка Стоева подаде оставка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече