Правосъдният министър няма да номинира нов главен прокурор с този ВСС

0

Правосъдният министър Атанас Славов призова още следващите седмици да започнат консултации с всички политически сили за конституционната реформа. По време на изслушването си в парламента Славов обяви, че няма да се възползва от правомощието си да направи номинация за нов главен прокурор с този състав на Висшия съдебен съвет:

„Липса на достатъчно легитимност и доверие за избор на нов главен прокурор от действащия Висш съдебен съвет. Министърът на правосъдието в мое лице няма никакво намерение да прави предложение и да легитимира тази процедура по този начин. Моля, да няма спекулации, че ще предлагам конкретни лица, още по-малко лидер на политическа партия като кандидат за главен прокурор. Аз заявих много ясно: първо конституционна реформа на функциикте на Прокуратурата, на функциите на главния прокурор, и тогава вече един легитимен избор“.

Пред депутатите правосъдният министър заяви, че подкрепя прокуратурата да остане в съдебната власт като превенция от свръхполитизация, като отбеляза, че трябва да има механизми за отговорност и отчетност.

От трибуната на парламента Атанас Славов приветства вчерашното решение на Висшия съдебен съвет за откриване на нова процедура за избор на главен прокурор, но предупреди:

„Ние сме в ситуация на открита процедура за избор на нов главен прокурор, която още следващата седмица може да бъде спряна на основание определението за допустимост на Конституционния съд и на този етап, преди да е изяснена хипотезата с конституционни промени, с висящото конституционно дело, е малко прибързано да се активира процедурата за избор на нов главен прокурор“.

Изслушването на правосъдния министър се проведе в отсъствието на вносителите на искането от ПП-ДБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече