Представители на туристическия бранш на митинг пред парламента

0

Митинг пред сградата на парламента събра туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение „Бъдеще за туризма“. Те подчертават, че изявата им не е протест, а начин да заявят готовност да отстояват исканията си.

Туроператорите настояват за равноправие и грантове за всички в ЕС, за ясен ангажимент за финансова помощ за туризъм без задължително изискване за PCR тестове.

Те очакват обещаната програма за спасение на сектора „SOS туризъм! Искаме да работим“, казват те.

Според Емил Абазов отпусканата финансова помощ се равнява на 5000 лв. за туроператор, което е крайно недостатъчно.

Поставен бе въпросът и за 14-дневната карантина след пътуване в Турция.

Яна Хитова попита защо Румъния е премахнала тази карантина, а България все още не.

Целта на туроператорите е осигуряване на ликвидност на фирмите, задържане на техните служители на работа и рестарт на сектора.

„Важно е да видим хоризонт за работата си“, подчерта Евгения Димова.

След митинга в Министерството на туризма ще бъде входирано писмо, в което туроператорите ще формулират исканията и очакваната реакция от страна на институциите.

До края на седмицата секторът очаква критериите и сроковете за разпределяне на финансовата помощ. Те остават в протестна готовност, ако бъдат забравени и не получат реално средства.

Туроператорите искат да заявят своята стачна готовност, ако поетите ангажименти от премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Марияна Николова не бъдат спазени. Министър-председателят обеща 10 млн. лева директна ликвидна помощ за фирмите от туристическия бранш, а министърът на туризма увери, че помощта ще стигне до фирмите веднага, след като бъде одобрена от Европейската комисия.

„За което благодарим! Като първа стъпка в посоката, която е необходима, за да бъдат спасени от фалити хиляди търговски дружества, туристически агенти и туроператори“, каза Байко Байков – управител на един от големите туроператори у нас:

„Но считаме, че тази подкрепа в момента е твърде малка, за да се предотврати това и за да дадем знак, че ние приемаме действителна и в същото време настояваме тази помощ да бъде адекватна и такава, каквато е в другите европейски страни, които са по същия начин ощетени като пътувания. Така че ще напомним, че тази подкрепа я очакваме, така че да не ни забравят“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече