Президентът няма да иска оставката на шефа на НСО

0

Президентът Румен Радев няма да иска оставката на началника на Националната служба за охрана генерал Емил Тонев заради хвърлените снежни топки по премиера Кирил Петков на връх Шипка на 3 март. „Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум“, подчерта Радев.

Президентът Румен Радев коментира, че не е работа на министри да искат оставката на генерал Тонев заради снежни топки: „Не е работа на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност на премиера. Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор“.

След петъчните консултации с премиера и министри по темата за състоянието на системата за сигурност у нас и управлението при кризи заради войната, Румен Радев коментира, че проблемите са тежки, изключително сериозни и не се изчерпват само с оповестяване, укрития и йодни таблетки. Той констатира, че липсват планове за действие, а системата е занемарена от десетилетия: „И сега ние на десетия ден от бежанската вълна, правим щаб. Когато започват да стрелят по някой ядрен реактор и ядрена централа, ние се сещаме за укрития“.

Президентът подкрепи премиера затова, че ако се налагат санкции срещу Русия, свързани с доставките на газ, страната ни трябва да настоява за изключение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече