Президентът Радев няма да отстрани шефа на НСО, както поиска кабинетът

0

Президентът Румен Радев няма да отстрани началника на Националната служба за охрана (НСО) генерал Емил Тонев.

Искането на прокуратурата за видеозаписи от камерите на Министерския съвет вероятно обслужва частни интереси, каза той и предупреди, че опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността.

„Искането от страна на прокуратурата за записите от Министерски съвет за такъв продължителен период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост“, каза Радев и продължи:

„Що се отнася до предложението на Министерски съвет към мен да освободя началника на НСО – оставям го без последствия. Няма да го отстраня, защото то не съответства на закона. Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Изобщо отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни“.

Отношенията си с министър-председателя държавният глава отчете като нормални и конструктивни.

„Нормални, конструктивни, в духа на законите. Редно е, когато се вземат решения от държавата, да се базират на законите. Както и премиерът многократно подчерта, никой не трябва да бъде над закона. Това важи и за националната служба за охрана, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предоставя съответните записи“, каза държавният глава.

Румен Радев посети учебно-опитно горско стопанство „Петрохан“, където откри президентската инициатива за възраждане на българската гора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече