Премиерът Петков: 860 млн. лева в помощ на бизнеса заради скъпия ток

0

Кабинетът одобри 860 милиона лева да бъдат насочени към подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията и природния газ, обяви премиерът Кирил Петков след заседанието на кабинета. Министрите са гласували и вече анонсираните средства за 60 лева добавка към пенсиите от 1 януари до средата на следващата година, както и средствата, необходими за осигуряването на 75 лева еднократно за всички пенсионери, които са завършили ваксинационния си цикъл.  Въпреки че първоначално бе анонсирано че мярката с цел стимулиране на ваксинацията ще е единствено за хората над 65-годишна възраст, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков уточни“Всички хора, които са пенсионери, получават пенсия и направят ваксинация през този период от 1 януари до месец юни, ще получат тези 75 лв. Еднократно“.

Мярката ще струва 100 милиона лева и днес бе гласувана окончателно от министрите. Парите ще бъдат начислени автоматично към пенсиите и няма необходимост пенсионерите да подават каквито и да е документи.

За хората с вече завършен ваксинационен цикъл или тези, които го приключат през януари, парите ще пристигнат с февруарските пенсии.

750 милиона лева ще отидат за добавка на всички пенсионери от 60 лв. за следващата половин година. Тя е за всички, а не само за ваксинираните. Сумата е по решението на НС за разпределението на парите от преизпълнението на приходите в хазната до момента.

Други 120 милиона лева са гласувани, с които ще се удължи мярката 60:40 за бизнеса заради потенциални последици от Covid-кризата.

Гласувани са допълнителни средства за решаване и на проблема с високите цени за бизнеса, обяви премиерът Кирил Петков:

„Абсолютно сме наясно, че в момента много от бизнесите имат огромни затруднения с покриване на своите енергийни разходи, както и разпределителните дружества в момента имат силни затруднения, които могат да се отразят в бъдеще на цените на бита. Този въпрос днес го обсъдихме в детайли и решихме да допълним енергийните помощи за справяне с енергийната криза с допълнителни 860 милиона“

Важно уточнение, което по-късно бе направено от ресорния министър, е че тези 860 милиона лева са вече са част от анонсирания пакет от милиард и половина за бизнеса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече