Премиерът поиска оставката на шефа на ДАНС

0

Премиерът Николай Денков обяви, че е изпратил на президента Румен Радев мотивите за освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Правителството координира работата на службите, каза премиерът и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС.

“Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано решение за освобождаване на заместник – председателя на ДАНС Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради липса на аргументи”, заяви премиерът.

Денков поясни, че отказът му дава сигнал, че Тончев одобрява незаконните действия на заместник – председателя на ДАНС.

“Изпратих мотивите си на президента Радев за освобождаване на Пламен Тончев като председател на ДАНС”, каза още министър-председателят.

„Денев е авторът на справката от ДАНС от 26.10, съдържащя манипулативни твърдения и внушения, с нея ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване. Според доклад на ДИКСИ тази справка е в нарушение на закона и срещу обществения ред. Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник е удар срещу националната сигурност и демокрацията в България“, отбеляза Денков.

Относно партньорите в управлението премиерът каза, че трябва да мине вторият тур на местните избори и тогава ще се коментира как ще продължи националното управление и дали ще има смяна на министри.

На въпрос от журналисти как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за евентуални „промени в сглобката“, Денков отговори:

„Около изборите имаше доста високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всякакви подобни въпроси за управлението. След изборите трябва лидерите на партиите да седнем и да решим как ще продължаваме нататък“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече