Приет е 11-ият пакет евросанкции срещу Русия

0

Съветът на ЕС прие окончателно 11-ия санкционен пакет срещу Русия. Както е известно, той е насочен срещу подкопаването на вече приетите ограничителни мерки и за първи пък допуска санкции срещу трети страни в тази връзка. Слага се край и на временната дерогация за Германия и Полша да получават суров петрол от Русия чрез тръбопровода „Дружба“.

Ако сътрудничеството с трети страни по отношение на санкциите не дава желания резултат, ЕС може да предприеме бързи, пропорционални и целенасочени действия, които да лишат Русия от необходимите ѝ ресурси, за да води войната в Украйна.

Ако обаче, въпреки индивидуалните санкции, продължи заобикалянето на ограничителните мерки и дори то остане съществено и системно, тогава Съветът на ЕС може да реши с единодушие да ограничи продажбата, снабдяването, трансфера или износа на стоки и технологии за трети страни, чиято юрисдикция показва особено висок риск да бъде използвана за подкопаването на санкциите. 

Забранява се транзитът през територията на Русия на стоки и технологии, които биха могли да подпомогнат нейната военна мощ или развитието на сектора на отбраната и сигурността ѝ. Съветът на ЕС добави още 87 образувания в санкционния списък заради прякото подпомагане на Русия, в т. ч. и от Иран заради доставката на дронове, както и компании от трети страни, които участват в заобикалянето на санкциите.

Забранява се преносът на стоки в ЕС с ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Русия, в т.ч. и когато са теглени от камион извън страната. Същото важи и за достъпа до пристанищата на Общността на всякакви плавателни съдове, които осъществяват трансфер един на друг. Удължава се забраната на лиценза на 5 медии, които са под контрола на Кремъл. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече