Природният газ в Европа поскъпна с 40% за две седмици

0

Във вторник спот цените на газа в Европа се повишиха с 18% наведнъж, уверено пробивайки границата от $300 за хиляда кубически метра. Стойността на горивото на Стария континент става все по-висока от ден на ден с оглед на безумното ценово рали в Азия.

Цената на газа в холандския хъб TTF (договор за ден напред) за доставка в сряда се повиши до 335 долара за хиляда кубически метра след предишния пик от 284 долара за доставка във вторник.

От началото на годината цените на газа са се увеличили с почти 40%. Постигнатият днес стойности са най-високите от 27 септември 2018 година, пише money.bg.

    Началото на 2021 г. в Европа се оказа много по-студено от 2020 г., а прогнозата за температурата за целия месец е значително по-ниска, отколкото през предходните три много топли зими.

В същото време украинският коридор за доставка на руски газ за Европа остава недостатъчно използван. Газпром може да изпомпва над 150 милиона кубически метра през Украйна през януари на ден. От началото на годината обаче Газпром изпомпва не повече от 124 милиона кубически метра на ден през Украйна. А през декември 2020 г. Газпром е доставял183 милиона кубически метра газ на ден по това трасе.

Студеното време принуждава цяла Европа активно да харчи резервите от газ в подземните хранилища. Нивото на текущите резерви (65,75% въз основа на резултатите от 11 януари) е по-ниско от средното за предходните пет сезона (66,13%).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече