Проверка за лоши условия на труд и грубо отношение от страна на директора в Държавната психиатрична болница

0

Проверка по поредица от сигнали за лоши условия на труд и грубо отношение от страна на директора беше извършена в Държавната психиатрична болница Карвуна. Лечебното заведение е под прякото управление на Министерството на здравеопазването и е изцяло на държавна издръжка. В него се лекуват психично болни хора. Болницата разполага и с единственото отделение в страната, в което се настаняват психично болни с активна туберкулоза. 

Държавната психиатрична болница Карвуна, намираща се в община Балчик, е място, в което психично болни и зависими хора намират не само възможност за лечение, но понякога и постоянен дом, защото близките им често не искат да носят отговорност за тях. Че времето в тази болница е спряло преди десетки години показва не само часовникът в директорски кабинет, но и пътят, който води до нея. Шесткилометровата отсечка от завоя от село Сенокос към клиниката може да се нарече всичко друго, но не и път – осеян с дупки, на места толкова дълбоки, че е почти непроходим. А защо е в това състояние – отговорът е традиционният – липса на средства в общинската хазна и разбира се, недостатъчен повод за инвестиция, защото обслужва вече само болницата.  

пътят към Държавната психиатрична болница - Карвуна

пътят към Държавната психиатрична болница – Карвуна

В проверката на място в клиниката присъстваха депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Ивайло Мирчев и Стела Николова. Поводът е сигнал, изпратен от трима служители за лоши условия на труд, неспазване на работните графици и грубо отношение от страна на директора д-р Нягол Няголов. От проведения в началото на срещата разговор директорът очерта основните проблеми на клиниката – недостатъчно персонал, недофинансиране и разбира се, специфичността на лечението на психично болни пациенти. 

„В момента разполагаме с една болнична сграда, която е на три етажа. Общото количество легла предопределя броя на щатните бройки. Нямаме достатъчно персонал. Вървим към сериозни кадрови проблеми. Има 4 свободни сестрински бройки. 1450 лева беше основната заплата, която им се предлага и върху нея се начислява процент за прослужено време. Възрастовата характеристика, на тези, които са тук, е доста напреднала. Но ние се справяме“.

По повод на обвиненията за лошо отношение д-р Няголов е категоричен, че работи чудесно с персонала на болницата, но действително има проблеми с две от медицинските сестри и с един лекар.  

„Понякога малко повишавам тон на сестри и санитари, за да бъдат внимателни“

Бюджетът на Държавната психиатрична болница Карвуна се утвърждава от Министерството на здравеопазването за всяка година. Дали той може дори да се приближи до достатъчен обаче, говори и самата клиника. Дворът, някога поддържан, днес е тъжна гледка – с остатъци от красиви пейки и парково озеленяване. Стаите са малки, леглата са със сигурност от миналия век, постелъчния инвентар също. Докато тече проверката в мъжкото отделение, жените слизат за своята закуска, носейки пластмасови чаши или празни кофички от кисело мляко. След минути се връщат с по две филии хляб и чаша айрян. Оказва се, че храноденът на един пациент е за сумата от 2.60 лв.  

Независимо от всичко това сестрите, с които се срещаме в коридорите, са усмихнати и споделят, че харесват работата си, въпреки че е тежка.  

„Всичко отминава и продължаваме напред. Работата ни е достатъчно тежка и изнервяща, за да си създаваме допълнително напрежение“.

„Доста е трудно. Преживявам всеки един случаи“

И един от младите пациенти. 

„Този човек ме оправи и сега знам себе си“

Държавна психиатрична болница – Карвуна

След събраните впечатления народните представители Ивайло Мирчев и Стела Николова заявиха категорично, че здравната система дължи много на тази болница. 

„Очевидно има проблем с финансирането и трябва да се направи нещо повече. Очевидно е и че за държавата психично болните не са приоритет. Ще опитаме да намерим някакво решение, за да подпомогнем тази дейност“ 

„Трябва да се поработи върху хигиената. Нашето общество дължи на хората с психични проблеми превенция, за да не се стига до престъпления, някои с фатален край и тези хора в последствие да бъдат лекувани. Трябва да се лекуват преди това“

По отношение на пътя д-р Няголов разказва, че пътека е направена и от министър на здравеопазването, и от омбудсмана, и от депутати, и от общински служители и от кого ли не. Резултатът е този – 6 км се изминават за минимум 20 минути, а ако е извикана линейка за някой от пациентите и случаят е наистина спешен, дупките биха могли да костват и човешки живот.  

Подалите сигналите за нарушения не пожелаха да бъдат записани, но д-р Няголов заяви: 

„Ако аз съм проблема на тази болница, сега съм готов да си отида“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече