Продължават сраженията срещу талибаните в Панджшир

0

Съдбата на долината Панджшир – последният бастион на съпротивата срещу талибаните в Афганистан, е под въпрос. Продължават тежките сражения. Източници от движението на талибаните заявиха за Ройтерс, че са установили контрол върху долината, но от съпротивата отричат. Талибаните обявиха, че са установили пълен контрол върху Афганистан

Един от лидерите на бойците срещу талибаните в Панджшир Амрула Салех отрече твърденията, че е избягал от страната и определи ситуацията като „трудна“.

Съобщава се за стотици жертви на сраженията в Панджшир. Долината, която се намира северно от столицата Кабул, е една от най-малките провинции в страната и единствената, която все още не е под контрола на талибаните.

В Панджшир живеят между 150 и 200 хиляди души. Съпротивата там, която включва местни бойци и членове на афганистанските сили за сигурност, е ръководена от племенния лидер Ахмад Масуд, чийто баща се бие срещу съветската армия при инвазията през 80-те и срещу талибаните през 90-те.

Очаква се скоро талибаните да обявят правителство. Европейският съюз и Великобритания се присъединиха към Съединените щати и обявиха, че ще разговарят с ислямисткото движение, но няма да признаят новото им управление. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че всяко ново управление в Афганистан трябва да има широко представителство:

„Първо, както ние и редица държави по света казаха, има очаквания, че в новото правителство ще има и представители на други общности, освен талибаните, които да представляват различните групи и интересите на всички хора в Афганистан.“

Европейският съюз обяви, че ще установи дипломатическо присъствие в Кабул, което да съблюдава евакуациите и да гарантира, че новото афганистански правителство изпълнява ангажименти по въпросите на сигурността и човешките права.

Организацията на обединените нации свиква на 13 септември конференция на високо равнище за набиране на средства за продължаване на хуманитарните операции в Афганистан, за да могат хората в страната да получат основни услуги, от които се нуждаят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече