Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Ивицата Газа през граничния пункт Рафах

0

Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Ивицата Газа през граничния пункт Рафах, след като вчера бе отворен за извеждане на ранени. Около 100 чужденци са напуснали от началото на днешния ден досега Газа през граничния пункт, съобщи говорител на палестинската страна, цитиран от Франс прес. Той уточни, че до края на деня се очаква да преминат общо 400 притежатели на чужди паспорти, както и 60 тежко ранени палестинци, превозвани с линейки.

Списък на одобрените да преминат през Рафах днес включва стотици граждани на САЩ и 50 белгийци, както хора от няколко различни европейски, арабски, азиатски и африкански страни.

От външното министерство на Египет, че ще помогнат за евакуацията на около 7 хиляди чужденци или хора с двойно гражданство, бягащи от войната в ивицата Газа. В изявление на египетското министерство се казва, че на среща с чуждестранни дипломати заместник-министърът на външните работи на Египет Исмаил Хайрат е казал, че страната му се готви евакуацията включва хора от над 60 националности.

Египетските власти съобщават, че общо 361 чужденци и хора с двойно гражданство са влезли в Египет в сряда, когато Рафах отвори. Докарани в Египет за лечение са и 46 ранени палестинци и 30 други, които ги придружават.

Вчера външният министър на България Мария Габриел съобщи, че общо 36 души – български граждани и членове на техните семейства са били изведени успешно вчера от територията на ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет. 37-ят българин е заявил желание да остане в палестинския анклав. Състоянието на всички евакуирани е добро.

Франс прес отбелязва, че евакуираните досега са малка част от 2,4-милионното население, намиращо се в капан в ивицата Газа заради ожесточените военни действия, които се водят там.

Битката в ивицата Газа между Израел и Хамас се води в пет различни точки – на север и около град Газа, съобщава кореспондентът на Би Би Си на място. Най-големият фронт е в северозападната част на ивицата, където са останали много малко хора. Снощи имаше тежки боеве и масирани въздушни удари, включително близо до две болници в ивицата Газа, предава още Би Би Си.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че интензивните израелски бомбардировки са довели до смъртта на близо 8 800 души в Газа, две трети от които жени и деца, откакто избухнаха боевете след атаките на палестинската групировка от 7 октомври, които според израелските власти са оставили 1400 жертви.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече