Продължава недоволството от Covid мерките, учители и ресторантьори готови за протест

0

Продължава недоволството от новите Covid изисквания в редица браншове.

В Бургас близо 50 души се събраха в четвъртия ден на протести срещу зелените сертификати. Те блокираха за половин час движението пред централната автобусна спирка в Бургас.

Подобен протест имаше днес и в Пловдив – там по главната улица шестваха около 40 души, някои от които развяваха партийни знамена.

Близо 100 души се събраха да протестират на централния площад във Видин срещу въведения „зелен сертификат“, въпреки че протестът беше забранен със заповед на кмета Цветан Ценков.

В отворено писмо от Сдружението на заведенията разпространиха предлагат зелен сертификат да има и с тест за антитела, както е в Австрия. Настоява се държавата да осигури безплатни тестове, както и цялата държавна и общинска администрация също да работи със зелен сертификат. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, от Сдружението обявяват готовност за национални протести във всички градове от идната сряда.

Според синдикат образовани към КТ „Подкрепа“, над две трети от учителите ще напуснат, ако бъде въведено изискване да притежават зелен сертификат. В открито писмо до министъра на здравеопазването от синдиката посочват, че евентуално въвеждане на сертификата среща 86 на сто неодобрение, може да доведе до отлив на учители и „…брутални трудности за българските родители“.

От „Подкрепа“ изтъкват, че запазват готовност да реагират с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог с министерството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече