Прокуратурата отчете драстично увеличение на делата за каналджийство

0

Драстично увеличение на делата за каналджийство отчетоха от прокуратурата. През 2019 година новообразуваните дела са били 670, а през 2022 г. – 2626.

В пъти се е увеличили и броят на внесените обвинителни актове, както и на осъдените лица, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя припомни, че престъпленията за каналджийство се разследват от МВР и призова за по-активна работа по линия на пресичане на трафика на мигранти и декларира, че прокуратурата е в готовност да разследва и повдига обвинения.

Милева коментира и критиките към държавното обвинение за трагедията край Локорско със загинали мигранти, че сключва споразумения с каналджии. Такъв е случаят и с основния обвиняем Виктор Кузмов, който е обвинен за ръководител на организирана престъпна група. Той имал две такива споразумения с прокуратурата.

Сийка Милева определи „политическите твърдения“, че прокуратурата сключва само споразумения като „неверни“ и „засягащи разделението на властите“. И призова за увеличение на наказанията за трафик на мигранти. За това се обявиха по-рано и от МВР.

Темата за наказанията и действията на институциите спрямо нелегалната миграция коментира днес и правосъдният министър Крум Зарков:

„Трябва да се отнесем към проблема сериозно най-малкото защото той наистина е на живот и смърт, както разбрахме, така че става дума за ясна политика, облечена в хубави закони, изпълнявани от качествени институции. Този процес очевидно не е завършен. Точно за да разберем дали има нещо лошо и какво му е лошото на закона, сме назначили пространно изследване, което на базата на емпирични данни ще може да отговори на вашите въпроси. Твърде често се реагира постфактум на една ситуация“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече