Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража“ за Васил Божков

0

Софийският градски съд разглежда искането на прокуратурата за постоянно задържане на Васил Божков по обвинението за укриване на такси от хазартния му бизнес.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража“ по т. нар „хазартно дело“. По това дело Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. 

Прокурорът мотивира искането на най-тежката мярка с това, че Божков има възможност да се укрие и доказателство за това е, че вече се е укривал дълго време и е обявяван за международно издирване.

Сред мотивите на прокуратурата беше посочено и това, че обвиняемият има създадени достатъчно бизнес структури извън ЕС, където би могъл д апродължи да развива хазартния си бизнес.

Позовавайки се на открита в иззет компютър кореспонденция обвинението посочи контакти с руски олигарси, чиито имена са в санкционните списъци на ЕС след началото на войната в Украйна. Сред имената на лицата, с които Божков е контактувал, беше посочено и името на вече покойния лидер на частното военно формирование „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Прокурорът се позова и на секретни материали по делото, които останаха недостъпни за журналистите.

. .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече