Прокуратурата се задейства по списъка „Магнитски“, събират материали отвсякъде

0

Още в понеделник прокуратурата ще изиска от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”. Това се казва в коментар на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, публикуван на фейсбук страницата на държавното обвинение. 

В него Милева потвърждава за наличието на хакерска атака срещу интернет страницата на прокуратурата и посочва, че според първоначалната информация атаката е с източник Руската Федерация. 

„Малко преди 13:00 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит. Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“, посочва говорителката на главния прокурор. 

„Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в Софийски градски съд за шпионаж в полза на Русия. В Националната следствена служба се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица“, пише още Сийка Милева. 

„В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона“, посочва тя. 

Вчера САЩ и Великобритания обявиха, че налагат санкции заради корупция срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България. 

Министерството на финансите на САЩ публикува на уебсайта си актуализиран списък със санкционирани лица по силата на закона „Магнитски“.

Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

САЩ също така наложиха санкции на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече