Прокурори избират нов член на ВСС

0

Около 30% е активността в избора за нов член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Над 1500 прокурори с право на глас могат да гласуват за единствения кандидат – военния прокурор Евгени Иванов, онлайн или с хартиена бюлетина.

За традиционното гласуване са се заявили малко над 200 обвинители. Останалите 1300, сред които е главният прокурор и екипът му, са заявили, че ще гласуват по интернет.

За предпочелите хартиената бюлетина изборният ден започна в 8.00 часа и ще приключи в 18.00 часа. Избирателната секция е само една.

Данните за гласуването към 12.00 часа показват, че 44 души са гласували с хартия, а 509 са избрали да гласуват дистанционно.

От ВСС изрично уточниха, че електронната система за гласуване е сигурна, че не позволява да се проследи кой от прокурорите как е гласувал, че има ограничаване на достъп в интернет извън територията на страната и че само веднъж може да гласува всеки от избирателите.

Евгени Иванов гласува около 11.00 часа с хартиена бюлетина, отказа коментар.

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от имащите право на глас, а за да бъде избран Иванов, той трябва да получи подкрепата на повече от половината от действително гласувалите.

Миналата събота, когато стартира процедурата за изборен член на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов се обърна с кратко слово към колегите си. Той обеща да бъде техният глас в съдебния кадрови орган, обяви се против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и беше категоричен:

“Тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече